fredag 28. november 2014

Språk

Alle instrumenter har sin stemme og trommesettet har mange. Når du spiller på de forskjellige trommene er det du som snakker. Det er du som velger hva som skal sies. Rytmene er et språk. Derfor er det viktig å kunne språket. Musikken har nemlig også ironi, dobbelbetydning og humor. Å være god musikere handler om å både beherske språket og hvordan det skal formidles.

Sitat: "People may hear your words, but they feel your attitude". 
John C. Maxwell

Tre tema:

  • Ord
  • Fraser
  • Skriftspråk
Ord
Bokstaver satt sammen blir ord. Når enkeltslag og presslag kombineres med svakt eller sterkt, samt plasseres i tid - sakte eller raskt - får vi kombinasjoner som musikalsk trommeord. Da blir f.eks. en paradiddel et ord.

Orden spilles på forskjellige lyder og instrumenter som skaper ulike uttrykk.

Det finnes både enkle og jordnære ord - som de fleste kjenner og forstår, men også mer avanserte og kompliserte ord. 

I denne filmen dukker det opp mange nye "ord" som mange av oss ikke har hørt eller sett bli fremført på hihat:
Dylan Elise imponerer med sin enorme kontroll på hihaten. Han behersker teknikker som man sjelden får oppleve og gjennom YouTube har han hatt blitt en ambassadør for nye muligheter på instrumentet. 

Fraser
Når flere ord settes sammen til setningen kalles det for musikalsk fraser. Slik fraser har betoning. Tyngdepunkt. 

Når du flytter tyngdepunktet i en setning endrer du betydningen i setningen. 

  • JA vi elsker dette landet
  • ja VI elsker dette landet
  • ja vi ELSKER dette landet 
  • ja vi elsker DETTE landet
  • ja vi elsker dette LANDET
  • ja VI elsker DETTE landet
  • osv.
På samme måte kan trommeslageren endre betoningen i en frase. En rytme som høres ut som polka, kan plutselig bli til heavy metal. Betoningen er endret, men bokstaver og ord er de samme.

Trommesett har fått et vokabular. Dette er ord og fraser som spilles ofte. Vi kaller dem for stilarter. Her er en spilleliste med ulik musikk fra latinamerika. Du vil sikkert kjenne igjen en rekke forskjellige stilarter, men har kanskje ikke tenkt over at dette er vokabularet til Trommesettet?


En spilleliste fra Spotify med sanger i en mengde ulike stilarter fra Sør Amerika, Cuba, Jamaica og Domenikanske republikk.
Skriftspråk
Alle språk har et skriftspråk. Slik er det også med trommer. Det heter noter og fungerer på samme måte som bokstaver fungere for språket vårt. 

Notene er musikkene skirftspråk. Med noter kan du lese musikken. Ved å skrive noter kan du formidle msuikken din. Lage musikalske huskelapper osv. For å hjelpe tromemslagere med å lære seg noter har jeg lagd en lærerbok. Her ser du utdrag fra time 12. Det følger med en CD-plate hvor du kan høre notene bli spilt. Men jeg har også lagd en film hvor jeg forklarer hvordan du kan øve på dette hjemme.

Filmene kan du finne ved å skanne QR-kodene i boken med en QR-leser (Virvel QR for IOS eller Androide).


Notebildet er hentet fra elevboken Virvel 1. Her lærer du noter for trommer.

I filmene prøver jeg å hjelpe elevene som øver hjemme. Det er jo stor sjans for at de ikke husker alt læreren sa, og da er det godt å få litt hjelp. Over to timer med film følger deg gjennom hele boken. Når du klarer leksa kan du finne ekstraøvelser til hver time i boken på denne linken. I tillegg finner en spilleliste på Soundcloud med deler av musikken fra CD-platen til boken. Litt annerledes miks og innhold for å skape variasjon i læringen.
En av over 40 filmer som hjelper elevene med å lære seg trommenoter. Komposisjon er like viktig som å lese noter. Skape egen variant er like viktig som å spille riktige noter.

Som en kuriositet har jeg brukt Indigoboom som leverandør av musikken til min melodiske grunnbok Tremolo 1. En leveríng og all musikken ligger nå på Wimp, iTunes, Google Play og Spotify.

Les mer
Neste område er - fysiologi

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar