fredag 28. november 2014

Fysiologi


Trommer er eveldig fysisk instrument. Skal du ha en livslang karriere må du ha god fysikk. Både for å frakte instrumentet, men også for å kunne spille det. Kropp og helse blir defror viktig.

Sitat:
"Jo svakere kroppen er, desto mer befaler den. Jo sterkere den er, desto mer adlyder den".

Jean-Jacques Rousseau

En historie
"Jeg hadde lunsj med Omar Hakim høsten 2011. Vi satt på en vegetarrestaurant i Oslo og spiste lunsj da jeg spurte Omar: Hva ville du gjort dersom du fikk en nybegynner på trommer og skulle lære han opp?


Omar tenkte seg om - tok en bit med salat før han stoppet opp og så på meg: “First of all I would take him away from the drumkit. 90% of the time drummers are to make people dance. I would teach him the dance - so he knows the purpose of his drumming”.   


Dette sette trommer, kropp og rytmer inn i en sammenheng som åpenbart finner fokus der det bør være. Det er hele kroppen som spiller. Ikke instrumentet i seg selv. vi - som slagverkere - påvirker noen krefter som er i universet og får folk til å lytte, danse, smile og oppleve en mening i sitt liv - sammen med oss.


Omar er veldig nøye på det med kosthold. Vi måtte finne en restaurant i Oslo som nettopp var vegetar. Han hadde flere spørsmål til servitøren om hva som var i de ulike rettene. Så valgte han det han ville ha".

Tre tema:
  • Oppsett
  • Grep
  • Helse
Oppsett
Siden trommesettet ikke naturligvis er praktisk oppsatt kan det by på fysilogiske utfordringer å bevege seg rasjonelt rundt på oppsettet.

Skal du flytte deg til trommene eller skal trommene plasseres der det vil være naturlig at stikkene går?


Grep
"Bruk fysikkens lover til å la stikkene gjøre det jeg vil de skal gjøre. Lytte til musikken og la meg selv bli en del det organiske spillet"; sa Dave Weckl da jeg traff han i 2012. 
Han studerte hos Freddie Gruber i flere år og dette forandret hele spillet hans.

Fra å holde i stikkene og flytte de aktivt rundt på oppsettet endret Gruber hele tankegangen til Dave. Nå ble oppsette tilpasset og plassert der hvor stikkene naturlig ville bevege seg i spillet.


Fingrene skulle slappe av og følge stikkens naturlige bevegelse. 


Helse
Hva skjer om 30 år? Er du fortsatt trommeslager? Holder ryggen?
Les mer
Neste område er - uavhengighetIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar