fredag 28. november 2014

Dynamikk


"Dynamikk er 90% av musikken"; sier Audun Kleive. Hans musikalske virksomhet har spunnet seg over 30 år i toppen av norsk jazz og samtidsmusikk. Han er en musiker med stor integritet og går ikke av banen for å si sin mening.

Sitat: 
"Bare stillheten er vakrere"
Manfred Eicher

Tre tema:
  • Volum
  • Pauser
  • Lytting
Volum
Volum er noe som forsvant med MP3. Før det var musikken full av nyanser og svingninger mellom lavt og høyt. Det var msuikerne selv som skapte dynamikken. ingen påvirket det. Teknologien gjenfortalte musikken slik den ble spilt.

I dag har i en loudness War som ødelegger det mangfoldet som finnes. Derfor har Audun Kleive engasjert seg og bidratt til at musikken lever videre.

Her kan dere høre hva Audun hadde å si om dynamikens plass i musikken, og hvordan komprimering og MP3-teknologi har fratatt musikken mye av dens egenart

Refleksjon
- Hva tenker du om dette?
- Hvor viktig er dynamikk for musikk?
- Er du blitt frarøvet musikkens dybde og indre liv?

Pauser
Når musikken snakker er det ord, men tyngden til orden defineres av pausen før det du sier...så...når jeg venter litt: Så skjer det noe viktig!

Snarky Puppy var i Oslo og jeg fikk - sammen med Tom Ian Klungeland - treffe trommeslager Larnell Lewis og perkusjonisten Nathan Nest. Da vi spurte om hva som skaper groove ble svaret følgende: space:

I denne filmen ser du også utdrag fra en spsiell solo som Larnell Lewis spilte senere på kvelden. Hva er spesielt med denne soloen? Si hva du tenker i kommentarfeltet.


Larnell Lewis og Nathan Nest forteller om hva som må være tilsted for at noe skal groove. Videre ser dere en noe spesiell solo Larnell spiller senere på kvelden. Hva er det han tenker og gjør? 

Lytting
Gehør er ikke bare hvor mye du hører, men også hvor mye du kjenner igjen, og hvilke nivå av detaljer du er i stand til å desifrere.

Dynamikk handler mye om nyanser. Din evne til å verdsette det du hører og hvordan du som musiker kan både respondere på lyd, samt bidra med lyd.

Som trommeslager er det helt avgjørende at du har et bredt spekter av tanker omkring dynamikk. Hvordan dynamikken kan skape dybde og mening i musikken.

Her kan dere se og høre Petter Wettre og Audun Kleive i fri impovisasjon under en masterclass på Westerdals ACT 24 november 2014. Dette er helt og holdent imrpovisert og basert på et ønske om å lytte på hverandre og jobbe med det musikalske språket.Les mer
Neste område er - språk