fredag 28. november 2014

Kontekst


I hvilken sammenheng er det dere skal fremføre musikken? Hvem skal høre på? Hva er anledningen? Hvordan er akustikken i lokalet?

Sitat
"No word is absolutely wrong or dirty or insulting. It all depends upon context and intention".Janet Jackson

Det er minst hundre ting som påvirker musikken dere skal spille. Når du er proff trommeslagere ser du et større bilde. Du vurderer og evaluerer ditt eget bidrag utifra hva som er best for omstendighetene.


Ikke bare av hensyn til deg selv og trommespillet ditt, men i forhold til musiseringens funksjon i lokalet. Du forstår publikummet og gjør justeringer. Du kjenner kulturen hos arrangøren og tilpasser energien.

Du rett og slett forstå sammenhengen du opptrer i.

Tre tema:
  • Hensikt
  • Tilpassing
  • Kultur
Hensikt
Årsaken til at noen vil ha deg til å komme er ganske uttrolig. At lyden av trommer skal være så meningsbærende at noen vil engasjere deg er helt fantastisk. 

Noen ganger alene. Andre ganger sammen med ande musikere. Noen ganger skal publikum lytte. Andre ganger skal de snakke. Eller danse. Eller gråte. Eller juble. 


Det er et hav av forskjellige årsaker til spilleoppdrag og din jobb er å forstå hensikten. Hva er årsaken til at du er her? Og hvodan kan du best tilfredstille det behovet?
Tilpassing

Når man han øvd og blitt flink - enten alene eller sammen med andre - skal det fremføres. Dere er kommet dit det sal skje og plutselig er alt annerledes. 

Lyden er ikke den samme. Trommene har skifta stemming. Klangen og akustikken er ukontrollerbar og i tillegg er publikummet annereledes enn dere hadde sett det for dere. 


Du må tilpasse deg. Dere må tilpasse dere. 


Når dere tolker konteksten og tilpasser dere omstendighetene utviser dere profesjonen deres. Evnen til å tilpasse deg den konteksten dere np er havnet i. 


Både musikalsk og i dialog med oppdrasgivere, publikum, managere, medmusikere og produksjonen.

Kultur

Det snakkes om å ha sosiale antanner og være tilpassningsdyktig. Det er helt riktig - du må tilpasse deg så godt det lar seg gjøre og det er nok som oftest oppdragsgiver som har sitt på det tørre. De ringte jo deg.
Dersom noe er feil emd et sted du spiller er det mest sannsynlig du som ikke avklarte godt nok i forkant. Lær av feilene dine - gjør endringer og gjør suksess.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar